VINNARE ÅRETS LANDSBYGGARE 2019

Årets Landsbyggare - ENTREPRENÖR: Unnaryd Modell
Årets Landsbyggare - ENTREPRENÖRIELL FÖRENING: Landeryds Järnvägsmuseum
Årets Landsbyggare - ATTITYD: Emma Svensson
Årets Landsbyggare - UNG: Arbana Maxhuni Kadriu och Isabella Mezei

 

FYRA KATEGORIER LANDSBYGGARE

Den 28 mars 2019 arrangerades Landsbyggaredagen för första gången i Halland! Landsbyggaredagen är till för dem som gör Hallands landsbygd levande, alltså drivna entreprenörer och föreningar - Landsbyggare. Vi samlas för att inspirera, nätverka, äta middag och för att fira Hallands landsbyggare tillsammans! Under kvällens middag koras Årets Landsbyggare i fyra kategorier; entreprenör, förening, attityd och ung!   Priset för Årets Landsbyggare delas ut till dem som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Halland och visat på en positiv bild av entreprenörskapsklimatet genom sitt entreprenörskap eller på annat vis.  

NOMINERINGSPROCESSEN ÄR AVSLUTAD

I ca två månader har vem som helst kunnat nominera landsbyggare som dem tycker förtjänar priset. Den 31 januari avslutades nomineringsprocessen och tre finalister i varje kategori valdes ut. Det är styrelsen för Lokalt Ledd Utveckling Halland (LAG) som är jury och röstar fram finalisterna och slutligen vinnarna som sedan presenterades under Landsbyggaremiddagen den 28 mars.    

 

 

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE 2019 

ENTREPRENÖR

Kriterier: ENTREPRENÖR – är nytänkande i sitt entreprenörskap – samverkar aktivt med andra – driver en hållbar verksamhet – är en god förebild för andra entreprenörer – skapar jobb

Ahla vilt

AHLA MOSSENS VILTHÄGN

Jonas och Vivianne Albjär startade för 11 år sedan Ahla Mossens Vilthägn. Det började som en dröm med ett fåtal djur men har idag med hjälp av hög service och glädje utvecklats till en gårdsbutik, vilthägn, viltslakteri och två heltidstjänster. Allt görs på plats, viltslakteriet ger jägare en möjlighet att sälja sitt vilt och även lämna till återtag, då de får styckat och packat hem till egna frysar. Vivianne som även är aktiv inom REKO-ringarna ger genom samverkan hallänningarna möjlighet att köpa närproducerad, lokal mat och bidrar samtidigt till mindre bönders överlevnad. Hennes engagemang bidrar även till människors ökade intresse för lokalt producerad mat.

Unnaryd modell

UNNARYD MODELL

Bröderna Daniel, Martin och Stefan Larsson ligger bakom företaget Unnaryd Modell som med senaste teknik, lokalt engagemang och hög kompetens lyckats bli ledande i branschen. Sedan bröderna tog över år 2011 har företaget vuxit kontinuerligt varje år och fortsätter att växa. Genom kreativa lösningar och med ett stort engagemang värnar bröderna om sina anställda. Företaget bedriver själva hela processen inom modelltillverkning från konstruktion till produktion. Under åren har produktionen utvecklats och modelltillverkningen har kompletterats med bland annat ett prototypgjuteri och egen gjutgodsbearbetning. Genom att ta återvunnet material och skapa nya artiklar är Unnaryd Modell minst sagt en hållbar verksamhet.

Fisk

BJÖRKÄNGS FISK

Björkängs Fisk drivs av bröderna Mikael Bernhardt och Mattis Larsson som genom nytänkande och kunskap kunnat bygga upp en lönsam verksamhet baserat på småskaligt kustnära fiske. Efter 20 år som yrkesfiskare på heltid fanns en dröm om att både fånga och förädla fisken själva, det som började med dörrförsäljning har nu utvecklats till en välbesökt och omtalad fiskbutik. Genom sin försäljning av egenfångad fisk har bröderna kunnat utveckla sin företagsamhet och ökat sin lönsamhet. De har genom sitt lokala engagemang skapat ett namn som står för lokala produkter av hög kvalitet.

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE 2019 

ENTREPRENÖRIELL FÖRENING

Kriterier: ENTREPRENÖRIELL FÖRENING – är nytänkande i föreningsarbetet – samverkar aktivt med andra – bidrar till bygdeutveckling – ökar bygdens attraktivitet

Tågdagarna

LANDERYDS JÄRNVÄGSMUSEUM


Landeryds Järnvägsmuseum är en ideell förening som med stort engagemang och nytänk vårdar och utvecklar den gamla, anrika järnvägsmiljön i Landeryd. Föreningen har dragit igång de omtalade Tågdagarna som bygger på Landeryds unika identitet. Föreningen samverkar med bygderna runtomkring och på olika hållplatser genomförs marknader och andra aktiviteter som tågresenärerna kan besöka. Tillsammans med andra engagerade aktörer så som samhällsföreningar, idrottsföreningar, lokala företag och många fler skapar föreningen ett evenemang som lockar människor från hela landet som i sin tur bidrar till en ökad besöksnäring i området. Ordförande i föreningen, Per-Yngve Bengtsson, vill bygdens bästa, är driven och har alltid en positiv attityd

Solskensfarmarna2

SOLSKENSFARMARNA


För fyra år sedan träffades en grupp grannar, Christian och Johanna Dahlqvist, Jerry och Margareta Gunnarsson, och tillika jordbrukare för att prata om hur de gemensamt och på bästa sätt kunde nyttja resurser och tillgångar som fanns i bygden. Detta blev starten på något stort och grannarna gick samman för att skapa en ekonomisk förening som har utvecklat en näringsverksamhet i Kärnebygd. De skapar med gemensam energi en entreprenörsanda som får ringar på vattnet. De driver B&B, gårdsbutik och köttproduktion samt visar på möjligheterna med att bo och leva på landet. Solskensfarmare är motsatsen till månskensfarmare, ett sätt att få en levande landsbygd med näringsverksamhet på landsbygden där människor vill bo.

KUNGSÄTER-GUNNARSJÖ BYGDELAG


Genom samverkan med bland annat, kommunen, Företagarna, äldrevården, idrottsföreningar, Svenska kyrkan och många fler skapar Kungsäter – Gunnarsjö bygdelag en attraktiv plats för både boende och besökare. Bygdelaget och Bengt Hjalmarsson, som är ordförande i föreningen, har hela tiden följt utvecklingen, samlat orten, informerat politiken och engagerat sig för platsens utveckling på ett mycket positivt sätt. Dessutom driver bygdelaget projektet Kungssjölederna och satsar mycket på vandringsleder i området, allt för att fler ska komma ut i friluftslivet. Detta har lett till en enorm ökning av vandrare och bidrar i allra högsta grad till utveckling av området.

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE 2019 

ATTITYD Kriterier:

ATTITYD – förändrar attityden till landsbygden på ett positivt sätt – visar på möjligheterna som landsbygden erbjuder

Britten

BRITTEN TOFTARP


För 10 år sedan flyttade eldsjälen Britten Toftarp från staden till Morup, hon har sedan dess arbetat för att utveckla orten och för att visa på möjligheterna med landsbygden. Britten har en egen ateljé och är även drivande i Ljusfesten i Morup som hon startade för fem år sedan. Tillsammans med andra engagerade har hon skapat ett unikt och välbesökt evenemang som lockar besökare från hela landet. Föreningar, företag, konstnärer och turistmål öppnar upp sina dörrar för att fira ljuset och bjuda på olika upplevelser. Britten drar nytta av miljön och atmosfären som endast finns på landsbygden, med sin kreativitet och ett nytt sätt att marknadsföra landsbygden lyckas hon sätta Morup med omnejd på kartan och attrahera människor att flytta dit.

Solbacken

ANGELICA GUSTAFSSON


Angelica Gustafsson, som är ordförande i Solbackens bygdegårdsförening, har genom energiskt och ihärdigt arbete jobbat för att lyfta Solbackens betydelse som samlingslokal och träffpunkt vilken ska vara till för alla. Genom familjedagar, kulturevenemang, biovisningar och mycket mer har föreningen skapat en mötesplats som främjar gemenskapen i bygden och samtidigt visar på möjligheterna med landsbygden. Genom Angelicas engagemang har Solbacken fått nytt liv och är idag en inspirationskälla för andra bygdegårdsföreningar, speciellt när det gäller utveckling och att våga tänka nytt.

Emma Svensson

EMMA SVENSSON


Emma Svensson är ledamot i LRF Ungdomen Halland och har under flera år engagerat sig i kampanjer, aktiviteter och frågor för att visa på möjligheterna med landsbygden. Emma driver, tillsammans med LRF och elever på Munkagårdsgymnasiet, projektet Västkustens vassaste lantbrukare som är en tävling med syftet att lyfta lantbruksnäringen och skapa gemenskap hos de som har liknande intresse. Hon var också drivande i en kampanj för att lyfta svenskt lantbruk som en miljöviktig verksamhet, kampanjen fick stort genom slag i hela landet. Emma flyttade från staden till landsbygden och jobbar nu på Munkagårdsgymnasiet där hon arbetar med att förändra attityden till landsbygden, peppar ungdomar så att de känner sig stolta över sitt intresse samt visar att jordbruk är ett framtidsyrke

FINALISTER TILL ÅRETS LANDSBYGGARE 2019 

UNG Kriterier:

UNG – samverkar aktivt med andra – vågar att tänka nytt – bidrar till bygdeutveckling – är mellan 16 och 30 år gammal.

Tvååker

RONJA PETERSSON, 17 ÅR OCH ELLEN SVENSSON, 16 ÅR


Ellen och Ronja har under flera år arrangerat en motorträff för ungdomar i Tvååker. De har varje år samverkat med lokala aktörer i Tvååker som hjälpt till med både mat och marknadsföringsmaterial under eventet. De har under åren vågat testa nya tävlingar och aktiviteter för att utveckla träffen ännu mer. Tjejerna är även engagerade i Hallands 4H där de anordnar läger, aktiviteter, resor och kurser för barn och unga. Genom sitt engagemang i både Hallands 4H och Tvååkersträffen skapar de mötesplatser på landsbygden där ungdomar kan träffas, känna gemenskap och utveckla sitt intresse och engagemang.

Sommarkul

ARBANA MAXHUNI KADRIU, 16 ÅR OCH ISABELLA MEZEI, 16 ÅR


Isabella och Arbana har under flera år genomfört sommaraktiviteter för barn och unga i Oskarström. Allting började med att tjejerna hade tråkigt en sommar och bestämde sig för att själva ta tag i problemet. Till en början arrangerade de endast några mindre aktiviteter. Med hjälp av Samhällsföreningen i Oskarström samt andra lokala aktörer har konceptet idag utvecklats och fler barn och unga har möjlighet att delta i en hel veckas aktiviteter under sommaren. Tjejerna är förebilder för flera och deras initiativ och engagemang bidrar till ortens utveckling. Ungdomarna är inte rädda för utmaningar eller nya samarbeten, utan ser detta istället som nya möjligheter.

Ponnyagillity

MATILDA NORBERG, 18 ÅR OCH ELLEN WESTBERG, 16 ÅR


Ungdomarna i Fjärås Ryttarförening har genom innovativt och kreativt tänkande utvecklat en ny träningsform som möjliggör att fler kan ta del av ridsporten. Matilda och Ellen har visat på god samarbetsförmåga och stort engagemang när de tog på sig att leda projektet. Med hjälp av vänner, familj, grannar och andra lokala aktörer fick de ihop tillräckligt med material för att bygga en agilitybana för ponnyhästar. Den nya verksamheten bidrar inte bara till föreningens utveckling utan stärker även attraktionskraften i Fjärås.