En solig förmiddag i Varberg

Den 26 september, hade Halland 4H invigning av de mobila köken! I solen utanför Sibbarps bygdegård stod de mobila köken placerade och matlagningen var i full gång. Det var äntligen dags för invigning! Varje kök var utrustad med spishäll, arbetsyta, stekpannor, glas, tallrikar, bestick och andra redskap som kan tänkas behövas vid matlagning. Ett av köken var utrustad med en ugn och en diskho med vatten. På menyn stod det skördesoppa, tacopaj och invigningen avslutades med pannkakstårta!

Tänk att köken äntligen är klara! När vi började utveckla idén om våra mobila kök så sa vi att vi skulle laga pannkakstårta. Och nu står vi här och äter tårtan, hur härligt!

- Jenny Jönsson, med i projektgruppen för 4Hs Matskola - en matresa. 

Idén 

Det var 2008 som idén föddes, att skapa en matskola. Där barn och unga skulle kunna laga god mat och baka tillsammans, varvat med lekar och tävlingar. Matskolan startade och barn och unga fick genom ett dagsläger kunskap om matlagning, kost och motion på ett aktivt och roligt sätt. Men eftersom att alla orter och områden inte har tillgång till en hemkunskapssal, speciellt på landsbygden, så började idén kring ett mobilt kök att växa i Hallands 4Hs styrelse. Ett kök som enkelt gick att transportera ut till olika orter. Så att matskolan kan komma ut till barn och unga och inte tvärtom.

4H mobila kök

Barn och unga kommer även få möjlighet till att laga mat i en annan miljö än skolmiljö. Det öppnar upp för möjligheter som dessa, att kunna stå utomhus i solen och laga mat om vädret tillåter, vilket skapar en helt annan känsla på matlägret!

- Per Norrman, verksamhetsledare Hallands 4H.

Från idé till färdiga kök

Vägen från idén till de klara köken har inte varit rak, men vilken bra idé stöter inte på lite bekymmer. Projektet har samverkat med Högskolan i Halmstad för produktutveckling och lokala entreprenörer i processledningen, som We Are Laja. Studenterna fick genom en tävling utveckla olika utformningar på de mobila köken och sedan valde 4H ut den bästa idén som tillsist blev början på den slutgiltiga versionen. Köken är enkla att montera ner och rulla in i släp. Släpet kan därefter transporteras med en vanlig personbil.

4Hs mobila kök med släp

Idag står vi här med dessa supermoderna kök som kan användas i vår matskola, men möjligheterna tar inte slut där. Idag pratar vi mycket om hållbarhet och delad ekonomi, och dessa kök ger oss just den möjligheten, att dela dem med andra

- Hampus Brink, Ordförande i Länsförbundsstyrelsen 2021.
4H invigning - Susanne Thorsson, Henric Nilsson och Jenny Jönsson

Tre nyckelpersoner som genom sitt arbete gjort projektet möjligt!

Susanne Thorsson, Jenny Jönsson och Henric Nilsson.

Projektet 4H:s Matskola - en matresa

Projektet, 4H:s Matskola - en matresa, prioriterades av vår styrelse år 2018 och nu tre år senare är köken äntligen klara. Har du någon idé som du vill förverkliga kan du läsa mer om hur du går tillväga på starta projekt!