Årets unga landsbyggare

 

 

Årets unga landsbyggare

 

 

Årets unga landsbyggare 2022 är korade!

Under Landsbyggaredagen den 14 maj korades vinnarna av Årets unga landsbyggare 2022 i tre kategorier. Stort grattis till Felicia Garellick - Åtets unga landsbyggare ENTREPRENÖR, Theresia Sandahl - Årets unga landsbyggare ATTITYD och Vilma Larsson - Årets unga landsbyggare ELDSJÄL!

Vinnare landsbyggaredagen 22

Under Landsbyggaredagen visades bildspel på alla finalister, se alla filmer här!

Årets unga landsbyggare

Priset för Årets unga landsbyggare delas ut till dem unga som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Halland och visat på en positiv bild av entreprenörskapsklimatet. Vi vill hylla modiga, envisa och energiska människor som genom sina liv och sitt entreprenörskap inspirerar andra till att välja ett liv på landsbygden. Vem som helst har kunnat rösta fram till den 25 mars. Efter det utsågs tre finalister i varje kategori: entreprenör, eldsjäl och attityd. Det är styrelsen för Lokalt Ledd Utveckling Halland (LAG-styrelsen) som är jury och röstar fram vinnarna som presenteras under Landsbyggaredagen 2022 den 14 maj.

 

FINALISTER - ÅRETS UNGA LANDSBYGGARE 2022 

Årets unga landsbyggare - ENTREPRENÖR

Kriterier: är mellan 18 och 30 år - är nytänkande i sitt entreprenörskap – samverkar aktivt med andra – driver en hållbar verksamhet – är en god förebild för andra entreprenörer – skapar jobb

 

Felicia Garellick - Åtets unga landsbyggare ENTREPRENÖR

 

FELICIA GARELLICK - VILGOTS SURDEGSBAGERI

Felicia fick en hel ort att lyfta när hon för bara två år sedan följde sin dröm och startade Vilgots surdegsbageri i Våxtorp. Bageriet andas hantverk, hållbarhet och nytänkande vilket genomsyrar hela verksamheten. Lokalt nätverkande är en viktig del i verksamheten, Felicia samverkar med andra företag i området för att kunna erbjuda närproducerade råvaror och produkter. Vilgots surdegsbageri blev en av 10 bagerier och kaféer i Sverige som i år fick en rund cirkel av 360eat. Utmärkelsen står bland annat för hållbarhet, att använda närproducerade och ekologiska råvaror och att göra allt från grunden. Felicia är en sann förebild för andra entreprenörer, hon ser möjligheter där andra ser hinder, hon har ett otroligt driv och hon vågar gå sin egen väg. Felicia har på kort tid lyckats bygga upp en framgångsrik verksamhet som lockar många besökare, som bidrar till liv och rörelse i byn och som blivit en mötesplats för många. Hon har också skapat arbetstillfällen på orten.

Harald Nord driver Kalendebolet Musteri

 

HARALD NORDH - KALENDEBOLET MUSTERI

För två år sedan flyttade Harald hem till Halmstad efter att ha jobbat som skådespelare i både Stockholm och Los Angeles. Drömmen om att starta en egen verksamhet på gården i Holm blev verklighet och idag driver han Kalendebolet musteri. Harald är nytänkande och han har ett otroligt driv. Att sadla om från en skådespelarkarriär och bygga upp en egen och delvis unik verksamhet på vinst och förlust kräver också stort mod. Harald har ett fantastiskt hållbarhetstänk, han tar inte bara tillvara på gårdens frukt utan även andras äpplen. Hanteringen är rakt igenom ekologisk och restprodukten används bland annat som djurfoder. Han är en god förebild för andra unga entreprenörer som har en idé men ännu inte vågat satsa fullt ut. Harald samverkar brett med andra aktörer och han är inte främmande för att dela med sig av sina idéer.

 

LINN DEMME - LILLA LADAN
 

LINN DEMME - LILLA LADAN

Linn Demme driver Lilla ladan, en liten personlig blomsterbutik i centrala Frillesås. I butiken finns allt ifrån blommor och inredning till mathantverk. Linn har ett medvetet hållbarhetstänk då en stor mängd av blommorna som säljs kommer från odlare i bygden. Hon har även hittat nya lösningar för att göra sin bransch mer hållbar. Hon säljer blommor utifrån säsong och har även startat en odling för att kunna sälja sina egna närodlade snittblommor under sommarmånaderna. Tillsammans med sina fem anställda visar Linn på en enorm vilja att möta sina kunder och det behov som finns. Under pandemin har Linn vågat tänka nytt, anpassat sin verksamhet och letat lösningar istället för att se problem. Genom goda lokala relationer samverkar Linn aktivt med andra för att utveckla sin verksamhet.

 

Årets unga landsbyggare - ELDSJÄL

Kriterier: är mellan 18 och 30 år – är nytänkande i föreningsarbetet – samverkar aktivt med andra – bidrar till bygdeutveckling – ökar bygdens attraktivitet

 

Vilma Johan W

 

VILMA LARSSON - VALLBERGA GYMNASTIKFÖRENING

Vilma är 18 år gammal och kommer från Laholm. Hon har varit aktiv ledare i Vallberga Gymnastikförening i sju års tid och förra året tillträdde hon som ordförande i föreningen. Vilma är en exceptionell ledare med ett stort mod och mognad trots sin unga ålder. Vilma lägger stor vikt på att se, lyssna på och göra föreningens barn och ungdomar delaktiga i verksamhetens utformning för att skapa en social och engagerande föreningsmiljö. Hon stöttar ungdomar med psykisk ohälsa och visar att gymnastiken kan vara ett andrum i en värld med mycket oro och ångest. Genom sitt engagemang skapar hon en trygg plats för barn och ungdomar och ger dem möjlighet till en aktiv fritid. Vilma är även med och ökar bygdens attraktivitet genom sitt föreningsarbete. Förutom att delta i gemensamma arrangemang i byn anordnar föreningen Vallberga Loppet som lockar många besökare varje år. Föreningen har även, genom gott samarbete med bland annat byalaget, kunnat bygga upp ett utegym som kan nyttjas av alla invånarna. 

George Larsson

 

GEORGE LARSSON - HULTAGÄRDSBACKEN TORUP

George Larsson har många bollar i luften och är en eldsjäl av rang. Han är egenföretagare sedan 15 års ålder och driver idag Torups park och fastighets service AB som sysslar med underhållsarbete inom trädgård. Han sitter med i styrelsen för BFBK-Bolmens Förenade Båtklubbar, Lokalt Ledd Utveckling Halland, Företagarna Hylte och han är delaktig i Företagarna Young. Dessutom är han involverad i Hultagärdsbacken Torup där han lägger ner mycket tid och engagemang. I den ideella skidklubben jobbar han aktivt med styrelsen och andra medlemmar både sommar och vintertid för att verksamheten ska drivas framåt. George gör sitt yttersta för att hjälpa till med arbetskraft och redskap för att hålla skidbacken i ordning och för att kunna erbjuda backen för skidåkning. Hans engagemang bidrar till en positiv utveckling för en levande landsbygd och skapar en mötesplats för såväl lokalbefolkning som besökare.  

 

ELLEN SVENSSON - HALLANDS 4H
 

ELLEN SVENSSON - HALLANDS 4H

Ellen har under flera år varit ordförande i Sibbarps 4H och sedan två år är hon med i Länsförbundsstyrelsen för Hallands 4H. Hon brinner för att skapa givande sommarläger för unga och har på kort tid genomdrivit många förbättringar som utvecklat lägerverksamheten. Ellen har goda ledaregenskaper, förmåga att inspirera andra och är samtidigt enormt omtänksam och inkluderande. Sibbarps 4H-klubb är en samlingsplats som skapar nätverk och trygghet inte bara för barn och unga utan även för deras föräldrar. Klubben erbjuder bygden en barn- och ungdomsverksamhet som skapar engagerade, välmående och ansvarstagande barn och unga. Ellens engagemang håller sig inte bara inom 4H’s väggar utan hon driver utveckling i hela bygden. I sommar anordnar hon Sibbarpsfestivalen tillsammans med andra nyckelpersoner från föreningar i bygden och förverkligar drömmer om en lantlig folkfest.    

 

Årets unga landsbyggare - ATTITYD

Kriterier: är mellan 18 och 30 år – förändrar attityden till landsbygden på ett positivt sätt – visar på möjligheterna som landsbygden erbjuder

 

Sima Benni

 

SIMA BENNI

Sima Benni har under många år bidragit till att förändra attityden till landsbygden på ett positivt sätt. Inte minst i sitt arbete som verksamhetsutvecklare på organisationen Vi Unga där hon bland annat jobbade för att stödja ungas ledarskap på landsbygden. Genom projektet ”Av Unga För Unga I Hylte” har hon stöttat ungdomsgrupper att starta egna föreningar i Hylte. Detta har både skapat nya nätverk men också nya mötesplatser för unga i bygden. Hon har jobbat med delaktighet och inkludering och visat att alla har samma möjligheter att utvecklas och att ha en meningsfull fritid vare sig du bor i staden eller på landsbygden. Sima har stöttat och peppat unga till att förverkliga sina drömmar och idéer, hon har lätt för att engagera människor runt omkring sig och hon är en stor förebild för andra.   

Theresia Sandahl

 

THERESIA SANDAHL

Theresia började som företagare vid 23 års ålder som grafisk formgivare, fotograf och content creator. Idag är hon 25 år, bor och utgår från en hästgård i Slöinge och vurmar särskilt för landsbygden och de gröna näringarna. Hon driver två företag, ett eget aktiebolag och är delägare i ett annat. På sitt professionella Instagramkonto, inriktat på hästar, har hon över 30 000 följare. Hon har sedan 2020 varit en del av Landsbygdsdröm och sköter bolagets sociala medier- konton med stor framgång. Theresia driver genom sitt arbete en stark attitydförändring och opinion för landsbygden som en plats för drömmar och möjligheter både genom sin egen verksamhet men också genom Landsbygdsdröms konto. Hon inspirerar fler unga att våga satsa och bli företagare på landsbygden. Inte minst visar hon att det som ung tjej går att lyckas på landet även med andra verksamheter än de traditionella gröna näringarna. Hon har en känsla och kreativitet i det hon lyfter fram i såväl text som bild, som når fram genom bruset och får många att ryckas med och inspireras.

 

Emil Bryntorp
 

EMIL BRYNTORP

Emil är uppväxt utanför Kvibille och har alltid haft en naturlig koppling till livet på landsbygden. Han driver idag företaget Närproducerat by Halland tillsammans med sin barndomsvän Marcus. Deras vision är att genom utvalda samarbeten med halländska leverantörer göra det lättare för hushåll att ta del av den fantastiska halländska matkultur som finns. Visionen är också att öka intresset för lokala producenter och göra den mat som produceras på Hallands landsbygd mer tillgänglig för alla. Detta i synnerhet visar på de möjligheter som finns på landsbygden. Närproducerat by Halland andas hållbarhet, för Emil och Marcus är det viktigt att djuren mår bra och att grödorna odlas på ett hållbart sätt. Emil inspirerar andra att vilja förbättra samhället och tänka på ett mer hållbart sätt, han är en stor förebild och en fantastisk entreprenör.