vatten

Landsbyggare- tillsammans som ett lag

 

Vår dotter frågade just om hon kunde dricka vattnet som stod i kannan på bordet från gårdagens middag. Ja, sa min man - det är samma vatten som dinosaurierna drack för en miljon år sedan. Ok, sa Siri och undrade nyfiket om han blivit galen. 

 

Men nej då - inte galnare än vanligt och vi fick ett fint samtal om hur allt hänger ihop, människor, natur, vatten, land och stad. Om hur vi utvecklat smarta system som gör att vi kan få ett bättre, mer funktionellt och skönare liv. Men det är samma vatten som cirkulerar. Samma grundresurser att skapa med och från. Nu som för att en miljon år sedan. (Ja något nytt grundämne har utvecklats - men i det stora hela).

 

 

annalinton

Många av oss är tränade i att se allt som en tävling - en konkurrens och brist på tid och pengar. Vilket gör att vi lätt delar in oss i "vi och dom". Men tänkt om vi istället tänker att det finns ett överflöd av både tid och pengar, som i ett cirkulärt system kan få leka runt i en skön balans. Vad är möjligt då?

 

Jag tänker så här: Vi blir mer människor på jorden - fler människor som kan bli din potentiella kund. Med teknik och digitalisering skapas oändliga möjligheter. Vi har 17 globala mål som bland annat säger att vi ska avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och lösa klimatkrisen. Stort och möjligt om vi hjälps åt. I takt med att vi blir fler människor på jorden så blir vi fler som kan hjälpa till. Alla vi människor kommer att ha en längtan efter ett skönare liv - vilket kommer att innebära att vi kommer att vilja öka vår standard och konsumera upplevelser i takt med att vi stärker vår lokala ekonomi och i takt med att vår kunskapsnivå ökar. 

Och tänk då - tillbaka till vårt vatten.

Att vi ser oss alla som en del av en helhet. 

Tänk om vi alla är landsbyggare som gör sin del av den stora helheten och har tid för att leva och njuta. Att arbete och vardag går lite mer ihop. 

 

Tänk om vi alla är medvetna om vad vi stoppar i oss - att köttbullarna inte kommer från en plastförpackning som ständigt fylls på utan från grisarna på Magnus gård, som levt ett gott liv, slaktats och ett kött som förädlats och lagats med kärlek. Och tänk dagen när vi börjar välja mat som är anpassad för att vår jord kan hålla i generationer. 

 

Det är min dröm. Att alla ska känna livet i sig var dag, äta god mat från lokala bönder, lära sig att utveckla sina drömmar, stå med fötterna på jorden, förstå sin del av helheten och samarbeta med varandra och naturen. 

Tänk om den tid vi lever i just nu - med C-19 - är en påminnelse och inbjudan till en högre medvetenhet och en mjukare, mer kärleksfull värld. En värld där vi månar om varandra, förstår att vattnet cirkulerar runt i världen år efter år och att vi är ett och samma lag.

Att vi har en möjlighet att följa vår innersta dröm och leva på riktigt var dag om vi bara tar oss tid att fundera ut vad som gör oss allra mest glad och skapar pirr i min mag. Om jag får gissa - bortom både prylar och titlar.

Att driva sin business med och på landet tror jag kommer att öka. Likväl företag i staden kommer att ställa om sin affärsmodell. Fler kommer att välja naturen som granne och förstå att vi behöver varandra. Vi kommer att skapa helt nya jobb där vi ses i det digitala rummet och där det fysiska rummet blir vår plats för vila, mat, lek och träning. 

Så tänk om vi gör om allt på nytt?!

Inom de planetära gränserna.

Tillsammans som ett lag. 

Då är vi alla landsbyggare och exakt lika viktiga. Den tanken är svindlande härlig. 

 

Med drömmar, möjligheter, entreprenörskap och samarbeten vet jag att vi kan komma dit. Tillsammans som ett lag. 

 

Med kärlek och glädje,

Anna Linton