NU BYGGER VI LANDET

Landsbyggarnas bidrag i krisens spår

 

NU BYGGER VI LANDET ÄR SPONSRAT AV:

 

 

Hallands landsbygder är fulla av spännande platser. Platser där Landsbyggare har vågat sina drömmar! 

Landsbyggaredagen är till för att hylla Hallands entreprenörer. Covid 19 har ställt allting på ända och Landsbyggaredagen 2020 bev omställd: 

Vi vill uppmärksamma och utmana våra finalister!

Det gjorde vi genom initiativet Nu bygger vi Landet: Varje finalist tilldelades 5000 kr att investera i ett lokalt förankrat projekt eller en idé där de såg ett behov eller en möjlighet. 

Bidragen ser ni här nedanför:

CAMILLA STEN

Camilla Sten driver tillsammans med sin bror den ekologiska gården Hamra Gård utanför Åsa. Camilla är en av tre finalister i Årets Landsbyggare 2020 i kategorin Attityd.

För sitt bidrag till Nu bygger vi Landet* valde Camilla att ta fram en digital besöksmålskarta; En digital trycksak med egen grafisk profil, som i framtiden kommer kunna tryckas i papper. Kartan är till för att inspirera människor att ta sig från staden och upptäcka alla smultronställen som finns på landsbygderna kring dem. Den tryckta produkten kommer delas ut på destinationer och finnas på turistbyråer.

VALLÅSENS VÄRDSHUS

Vallåsens Värdshus är ett vandrarhem med restaurang som ligger vackert beläget vid foten av Hallandsåsen i Laholms kommun. Vallåsen är en av tre finalister i Årets Landsbyggare i kategorin Entreprenör.
För sitt bidrag till Nu bygger vi Landet valde Vallåsen att utveckla, förbättra och markera ut en lokal skogsslinga ”Den gröna slingan” tillsammans med cykelföretaget Ridge Cycling och markägaren.

SOFIA WAREFELT

Sofia Warefelt är lantbrukare och ordförande i LRF Ungdom. Hon är också en av finalisterna i Årets Landsbyggare i kategorin Ung. Sofia tycker att det är viktigt att Halland kan erbjuda närodlad mat och nyskördade råvaror efter säsong. Därför valde hon att lägga sitt bidrag till Nu bygger vi landet på att anordna en träff för odlingsintresserade att utbyta erfarenhet och peppa fler att börja odla: grönsaker eller blommor. Arrangemanget hölls den 8:e oktober och blev starten till ett nytt nätverk för odlingsintresserade från hela Halland. Planen är att nätverket ska träffas vid några tillfällen varje år och tillsammans öka sin kunskap och dela sin erfarenhet av odling.

IZABELLE NORÉN

Izabelle Norén är kulturskapare och musiker bosatt i Unnaryd i Hylte kommun. Izze tycker om att skapa möten, samarbeten och nätverk mellan människor med kulturen som verktyg.

Izze är en av finalisterna i Årets Landsbyggare 2020 och hon valde att för sitt bidrag till Nu bygger vi Landet låta varje klass på Unnaryds skola välja ett träd eller buske att plantera på sin skolgård. Barnen röstade i sina klasser och resultatet blev olika fruktträd, två klätterträd samt ett vackert, blommande träd som de tillsammans med Izze planterade.

ASIGE HEMBYGDSFÖRENING

Asige hembygdsförening är belägen i en gammal halländsk kulturbygd och har genom åren haft en hög medlemsanslutning. Förutom de traditionella arbetsområdena som dokumentation av bygdens historia, uppbyggnaden av ett lokalt historiskt arkiv och löpande underhåll- har de på senare år gjort en föreställning av sägnen om Hagbard och Signe vid fornminnet Hagbards Galge i Asige. Asige är finalister i Årets Landsbyggare 2020 i Halland i kategorin "Årets Entreprenöriella förening". Sitt bidrag till Nu bygger vi Landet har de valt att skänka till Slöinge Goif, som var i behov av nya fotbollar till sin klubb.

 

JOHNSSONS GÅRD

Johnssons gård utanför Varberg har förvandlat sina tomma ladugårdsbyggnader till en kreativ oas som lockar många besökare. Här finns bryggeri, gym, restaurang, bageri, keramiker och diverse hantverkare. Johnssons gård är finalister i Årets Landsbyggare i kategorin ENTREPRENÖR.

Johnssons gård valde att lägga sitt bidrag på att trycka upp informationskartor och dekaler till nätverket Destination Läjet, som samlar olika besöksmål i Läjet utanför Varberg. 

ANNA LINTON

Anna Linton är landsbygdsentreprenör, upplevelsedesigner och kreativ inspiratör från Sibbarp och hon är en av tre finalister i Årets Landsbyggare 2020 i kategorin Attityd. Annas bidrag till Nu bygger vi Landet är en föreläsare under "Ett mjukare Varberg"- ett initiativ som vill bidra till och lära sig mer om hur vi kan stötta våra barn att lära sig navigera , stärka självkänslan och må bra i en digital värld.

Ett mjukare Varberg gick av stapeln den 29e September och livestreamades i alla klassrum för barn från årskurs fem och upp till gymnasiet i Varbergs kommun. Sammanlagt deltog över 4000 personer i arrangemanget.

IBK PUMA

IBK Puma är innebanbyklubben i Våxtorp som har över 200 medlemmar varav åtminstone 120 av dem spelar innebandy på klubben på en regelbunden basis: både juniorer och seniorer ingår bland den tränande. Puma blev finalister i Årets Landsbyggare 2020 i kategorin Entreprenöriell Förening. Inte minst för sina aktiviteter utanför banan: som de berömda kafferepen, danskvällar och som roddare för Ladys Night i Göteborg.

Med sitt bidrag till Nu bygger vi landet valde IBK Puma att arrangera en Covid- anpassad trivseldag den 10:e September som de kallade för ”I väntan på kafferepen”. Under två sittningar bjöds ett begränsat antal besökare på musikunderhållning och fika och fick chans att samtala och umgås med varandra, något som var mycket populärt efter en lång tids isolering.

BUTIK PALETTI

Butik Paletti är ett butikskoncept med fokus på hållbarhet med ekologiska och rättvisemärkta produkter. Paletti grundades av Linnea Pettersson och Anna Ström ifrån Unnaryd och har blivit framröstade till en av finalisterna i Årets Landsbyggare i kategorin ENTREPRENÖR.

Butik Paletti har valt att lägga sitt bidrag till Nu bygger vi landet på att skapa en kort film om Destination Unnaryd. Filmen ska fånga känslan kring bygden mer än fakta om vad som finns i omgivningen. Vackra miljöer, kreativitet och skaparkraft- genom årets alla årstider. Målet med filmen är att locka fler besökare, entreprenörer, bofasta och Landsbyggare att komma till Unnaryd.

Filmen kommer lanseras till våren inför sommarsäsongen och kommer kunna ses på Butik Paletti och Lokalt Ledd Utveckling Hallands sociala kanaler och hemsidor.

CHRISTIAN DAHLQVIST

Christian i Sundhult är Landsbyggare, entreprenör, skapare och innovatör på Hallands landsbygd. Han är också en av tre finalister i Årets Landsbyggare Halland 2020 i kategorin Attityd. Här är Christians kampanj till projektet Nu bygger vi landet- Landsbyggarnas bidrag i krisens spår:

Följ med på en digital utvecklingsresa i entreprenörskap med Troed Ventures under hösten! Christian tycker att denna kurs är så bra att han vill dela den med alla som på något sätt vill bli entreprenörer på landsbygden.

Din kursavgift är alltså redan betald, så anmäl dig och delta gratis under höstens kurs på länken här:

https://www.troedventures.com/lluh

 

SPONSORER AV NU BYGGER VI LANDET

Vi tackar våra sponsorer för att de har valt att vara med och bidra till Landsbyggaredagen!

SPONSOR AV NU BYGGER VI LANDET

Bo Liljegren, VD på Varbergs Sparbank berättar lite om varför Sparbanken har valt att sponsra Nu bygger vi Landet och varför landsbygdsutveckling är viktigt för Sparbanken. Nu bygger vi Landet sponsras av Varbergs Sparbank, Falkenbergs Sparbank, Södra Hestra Sparbank ,Laholms Sparbank, Sparbanken Boken, Swedbank, Gekås Ullared, Länsförsäkringar Halland och CE produkter.

OM ÅRETS LANDSBYGGARE

Fram till den 30 Januari kunde den som ville vara med och Nominera till Årets Landsbyggare 2020.
Därefter utsågs fyra finalister i varje kategori av vårt arbetsutskott. Möt våra finalister här.

Vilka blir Årets Landsbyggare 2020?

Den 23 september presenteras vinnarna i fyra kategorier:

Årets Landsbyggare - Entreprenör

Årets Landsbyggare - Entreprenöriell förening

Årets Landsbyggare - Attityd

Årets Landsbyggare - Ung

För frågor kontakta marion.eckardt@lluh.se