Årets Västerhavsvecka är nu avslutad efter härliga och intensiva dagar med massor av aktiviteter längst vår vackra kust! I Halland arrangerades evenemanget av Lokalt Ledd Utveckling Halland genom LEADER-projektet Ett utvecklat fiske i Kattegatt och lockade över 2500 besökare! Mellan den 3-11 augusti arrangerade ca 25 olika aktörer spännande och unika aktiviteter och möten med syftet att öka kunskapen om miljön i Västerhavet. Västerhavet är en unik resurs för både näringsliv och rekreation, men det står också för stora utmaningar, detta är en viktig del som uppmärksammas genom evenemanget. Årets tema var ”havet utifrån våra sinnen” och detta genomsyrade hela veckan – besökare kunde bland annat följa med på fotovandring längst med havet, delta på krabbafton med musikunderhållning, prova på havets läckerheter och mycket mer!
Under Västerhavsveckans första dag var en av aktiviteterna i Varberg ”Vad finner jag på en strand”. Entusiastiska barn och föräldrar letade djur och växter längs med stranden som lämnades över till Moa från Naturum Getterön. Besökarna fick bland annat lära sig identifiera landkrabbor, plattfisk, räkor, snäckor, mask, alger och tång.
Besök vid Morups Tånge i Falkenberg, fantastisk utsikt från 29 meters höjd. På plats fanns en ringlande kö av intresserade hallänningar och turister som med glädje stod och väntade på att få ta de 111 trappstegen upp till fyrens utsiktsplats.
Under Västerhavsveckans tredje dag fanns det möjlighet att få en visning av Livräddningstationen i Särdal som byggdes 1908. Stationsguiden Else-Britt berättade många spännande livräddningshistorier som gjorts fram till stationens stängning 1957 då anläggningen blev museum för livräddning, sjöfart och fiske!
I Steninge finns ett marint skräpcenter – Tavaha (ta vara på havet). Här har man samlat skräp sedan 2017 och det är öppet dygnet runt så du kan lämna det skräp du hittar på stranden. Genom att plocka och sortera skräpet blir vi alla havshjältar!